emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

1-ша неділя по Зісланні Святого Духа

Ось ми покинули все і пішли за тобою

Мт. 10,32-33,37-38,19,27-30

Перша неділя після Зіслання Святого Духа призначена вшануванню всіх святих. Церква згадує нині християн, яких названо святими. Ким вони насправді були?

Святі не були якимись надзвичайними людьми: безгрішними, науковцями, чудотворцями, не займали високих становищ. Це були прості люди, як і ми, слабкі тілом, але сильні духом. Вони хворіли, помилялися, вчинили гріхи у житті, але мали велику віру, щиру любов до Бога, відвагу, не боялися труднощів, навіть були готові віддати своє життя за віру в Христа, щоб впевнено осягнути життя вічне. Святими стали ті, які через Євангеліє пізнали правду і нею жили. На прикладі святих Ісус показує, що християнство не є чимось складним, неможливим до реалізації. Кожен із нас може виконати всі заповіді, якщо сприймати їх в дусі віри та любові до Бога.

Святі, яких сьогодні вшановуємо, є прикладом дії Святого Духа у їхньому житті: Його плодів і дарів. Пізнавши Ісуса, вони непохитно вірили в існування Бога і щиро любили Його. Цю віру потвердили своїм життям, засвідчили, що Бог справді реально існує і любить всіх людей. І цю любов проявляє у вигляді різних дарів, починаючи від здоров’я, благополуччя, успіхів у вирішенні життєвих справ.

Святі – це християни, які дозволили Христові діяти у своєму житті, а через себе у світі.

Вони були живим знаком присутності й любові Бога у світі, об’являли й дарували Божу любов ближнім. Святі вміли бачити Ісуса у потребах ближніх і старалися помогти їм, служачи цим Йому. Визначенням їхньої святості є слова Ісуса: „Усе, що ви зробили одному з моїх найменших братів, ви мені зробили. Бо я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли; чужинцем був, і ви мене прийняли; нагий, і ви мене одягли; хворий, і ви навідались до мене; у тюрмі був, і ви прийшли до мене” (Мт 25,35-36).

Святі старалися наслідували приклад Христа. Святістю Бога є досконала любов. Відповідно християни стали святими, бо дарували любов ближнім: голодним, спраглим, хворим, подорожнім, ув’язненим.

Святих можна охарактеризувати в простий спосіб: це були особи, які вміли бачити Бога в різних подіях та обставинах життя і мали правильний порядок цінностей.

Нам часто не дуже хочеться виявляти свою віру прилюдно, говорити про духовне життя. Ми не раз так і кажемо, що моє християнське життя - це приватна справа. Я в серці вірую в Бога. Однак наш Творець, ставить нас у такі обставини, в яких, хочемо того чи ні, однак маємо виявити свою віру в Нього, показати, що є основою і скарбом мого життя.

Свідчити віру - це не обов’язково виступати на майданах міста, думати про смерть за віру в Христа. Визнавати свою віру і бути святим – це жити християнським життям щодня, щохвилини, в усіх обставинах кожного дня: розпочинати день та працю молитвою, робити добро з надією на Божу поміч, керуватися заповідями, зауважити чиюсь потребу, пам’ятати, що все у житті є передусім даром Бога. Таким чином християнин наближається до Бога через події та обставини життя.

Ведучи християнський спосіб життя, ми показуємо, що є нашими цінностями. Про це Христос згадує нині у Євангелії, говорячи про любов батьків і дітей та про хрест. Святі розуміли, що людей та речі посилає їм Господь, тому шанували їх, як самого Бога. Їхнім гаслом були слова: Бог і людина, Бог і світ. Хто зробив міцний фундамент і на ньому збудував дім, то живучи в ньому, не розбирає, не міняє фундамент. Подібно для християнина, який свідомо вірує в Бога, Ісус є основою життя, бо на Нього покладає надію і керується Божими заповідями. У труднощах не занедбує духовне життя, не піддається забобонам. Христос також є скарбом для нього, бо дбає спершу про добро душі, духовні цінності, а потім про тіло і матеріальні речі. Кажучи коротко, святими стали ті, які дуже любили й цінували Божу правду, бо вона єднає з Ісусом і дарує життя вічне.

Насправді у світі є чимало святих. Війна в Україні показує нам багато прикладів святих людей. Ними є ті, які рятують біженців, поранених. Чимало людей помагають нашим воїнам коштами, продуктами, шиють одяг на інші речі. Про них не всі знають, але вони служать для добра всього народу. Молода дівчина пожертвувала волосся своєї коси, щоб допомогти армії грошима. Один селянин на Чернігівщині під час боїв власним авто перевіз 150 людей у безпечний сусідній район.

Якщо ми будемо свідомо й відповідально ставитися до кожного слова Христа, то наше життя стане святим: буде наповнене правдою, любов’ю та присутністю Бога. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист


Також пропонуємо вашій увазі відеозапис проповіді о. Ігоря Колісника, редемпториста з Нюарку (США)

 

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора