emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

Лист архимандрита

28 червня 2018 р.

Свідки Відкупителя солідарні в місії серед зраненого світу у «цифрову епоху».

Лист від Генерального настоятеля Згромадження редемптористів о. Майкла Брейла.

 

Дорогі співбрати, сестри, миряни і друзі.

Цього тижня ми вшановуємо пам'ять п´ятьох блаженних редемптористів. Блаженний Януарій Сарнеллі досі запрошує нас жити у справжній та пророчій солідарності з убогими і занедбаними – нашими зраненими братами і сестрами, до яких ми є послані. Він був творчим у своєму служінні євангелізації, досліджуючи нові терени комунікації через видання памфлетів і книжок, а також був близьким до людей, особливо жінок і дітей, які по сьогодні продовжують залишатися жертвами торгівлі людьми.

200 років пізніше українські мученики проявили не менше творчості і дієвості. Продовжуючи свідчення віри в час переслідувань і війни, вони жили у правдивій солідарності з братами і сестрами, даючи їм надію і силу. Вони винаходили творчі методи євангелізації в умовах підпільної церкви такі як короткі видання і просте проповідування.

Як Януарій Сарнеллі, так і українські мученики є справжніми свідками Відкупителя, їхнє життя продовжує промовляти до нас, закликаючи жити редемптористичним апостольським життям вповні. Беручи з них приклад, ми повинні відповідати на заклик бути справжніми проповідниками Відкупителя сьогодні через творчі та сучасні засоби євангелізації.

Сучасний соціальний «краєвид» постійно змінюється і перебуває у процесі секуляризації та глобалізації. Вплив Церкви, як інституції, що має поширювати Євангеліє (Добру Новину) до бідних, поступово знижується. Це особливо стосується моральних та соціальних ситуацій. Також варто згадати традиційні медіа. У багатьох частинах світу вплив радіо і телебачення вже незначний, особливо серед молоді. Традиційні видання, книжки і журнали також переживають не найкращі часи. 

Впродовж кількох останніх десятиліть можемо спостерігати феноменальний розвиток соціальних медіа та комунікацій. На сьогодні такі медіа як Твітер, Фейсбук, Інстаграм, Вотсап, Вайбер, чати і групи, новини і подкасти мають значно більше впливу на наше проповідування у зраненому світі. Ми живемо і діємо у цифровому світі. 37 рішення 25-тої Генеральної капітули дає таку відповідь на ці реалії:     

Кожна з п´яти конференцій призначить співбрата, що пройде навчання і тренінг у сфері комунікацій. Він буде відповідати за комунікаційні потреби Конференції та діяти як зв´язкова особа з одиницями Конференції та Офісом комунікації всіх конференцій. Він також має брати участь у різних формаційних програмах Конференції, щоб забезпечити в майбутньому готовність редемптористів проводити євангелізацію, використовуючи нові медіа.

У 13 рішенні є заохочення для цілого Згромадження серйозно взятися за виклик цифрового світу і знайти ефективний спосіб як проповідувати Євангеліє новим поколінням. Життя Сарнеллі та українських блаженних закликають нас слідувати їхньому прикладу – жити у солідарності з нашими сестрами і братами так, як вони живуть, і віддавати своє життя за них.

Цифровий світ породжує нові виклики. Ми знаємо, який негативний вплив ці численні форми медіа можуть мати на суспільство: неправдиві новини, залежність, знущання, порушення меж приватності та багато інших. Одночасно з тим, вони надають багато можливостей для того, щоб досягти сердець сучасних людей. Таких можливостей колись не було. З досвіду знаємо, як соціальні медіа можуть змінювати світ на краще. Існує безліч чудових засобів для комунікації і ми повинні вміти ними користуватися для нашої Місії.

Але як? Це запитання, над яким багато хто задумується.

В минулому, коли редемптористи були покликані проповідувати Євангеліє, вони почали з вивчення мови людей, для яких вони служили і дізнавалися все про їхню культуру. Ми маємо подібне завдання із сучасними медіа – вивчати світ і культуру, в якій живе багато людей, розмовляючи «особливою» мовою. Ми маємо потрапити у цей світ і вивчити цю мову, щоб євангелізувати цю культуру. 

Сьогодні Згромадження проходить через процес трансформації і реструктуризації. На даний час п´ятеро співбратів Згромадження працюють над створенням Апостольського плану, що підкреслюватиме Апостольські пріоритети в нашій євангелізаційній праці редемптористів.

25 Генеральна капітула закликає нас роздумувати яким чином засоби комунікації та медіа можуть допомагати нам у служінні. Також важливо підсилити нашу внутрішню комунікацію як частину цього процесу. Роблячи так, ми будемо краще розуміти один одного і більше покладатися на солідарність від нами.

Уряд Згромадження редемптористів повинен знати, як працюють сучасні медіа, навіть якщо не має прямого відношення до них. Цифровий світ має певний вплив на наше Апостольське життя. Саме тому потрібно, якщо не необхідно, щоб кожна одиниця створювала можливості для співбратів і мирян, ознайомлюватися як відповідально та ефективно використовувати соціальні медіа. Це особливо важливо для початкової формації. У відповідь на виклики, які дає нам сучасний світ, в дусі 25 Генеральної капітули, закликаю кожну конференцію призначити особу, що отримає необхідну підготовку і координуватиме медіа у своїй конференції. Сподіваюся, що ця особа, співпрацюючи з Координатором Конференції, сприятиме створенню офісу комунікацій і медіа у кожній конференції. Цей офіс також допомагатиме одиницям, що не мають жодного досвіду соціальної комунікації. Прошу зробити це якнайшвидше, бажано до кінця серпня цього року.

Крім того, Генеральний уряд, через Генеральний Офіс Комунікацій призначив директора комунікацій, щоб координувати комісію на рівні Згромадження. Ця комісія вже працює над створенням стратегічного плану комунікацій. Цей план допоможе конференціям і одиницям розвивати свої Апостольські плани. Заохочую кожну (віце)провінцію подумати, як конкретно можна підготувати співбратів і мирян до роботи у цій сфері.

Не можемо переоцінити важливість залучення нашої діяльності до цифрового світу, щоб продовжувати нашу місію. Прошу настоятелів у всьому Згромадженні співпрацювати з Генеральною комісією комунікацій та медіа в той час, коли вони готують стратегічний план. 

Хай блаженні Януарій Сарнеллі та українські мученики, що були першими у пошуку творчих способів проповідування Слова Божого, будуть для нас натхненням і прикладом зараз, коли ми стоїмо перед викликами сучасного цифрового світу. Хай Марія, наша Мати Неустанної Помочі, продовжує молитись за нас до свого Сина, нашого Відкупителя і брата!

Ваш брат у Христі,

о. Майкл Брейль

Генеральний Настоятель Згромадження редемптористів

www.cssr.news

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора