emblem
Меню Закрити

Написати священику

(Тут ви можете запитати про свята, пости, сповідь, покликання, сімейні стосунки, Церкву та багато іншого)

4-та Неділя по Зісланні Святого Духа

Четверта неділя після Зіслання Святого Духа поєднує розважання про віру римського сотника та вшановує всіх святих українського народу. Ці дві події близькі між собою змістом і значенням та доповнюють одна одну.

Всі святі, в тому числі українські святі, показали на власному прикладі, що можна жити Божою наукою та виконати заповіді, і з Божою допомогою перемогти різні випробування. Наші святі мужньо витримали різні фізичні муки, зберегли віру і любов до Бога та вірність Христові.

Чудовим біблійним прикладом святості є римський сотник. Він зумів стати доброю людиною і віруючою особою. Сотник поєднав професію і віру: був добрим військовим і віруючим, турбуючись про хворого слугу. Для нього ніхто не був чужим чи меншовартісним, бо любив усіх однаково. Його тверда і покірна віра спонукала звернутися по допомогу до Ісуса, і Спаситель негайно виконав його прохання – оздоровив хворого слугу.

Сьогодні ми не маємо фізичних переслідувань, але нам загрожують інші, важчі переслідування: духовні, моральні, психологічні.

Першим складним випробуванням для всіх нас є війна на сході України. Це нагода перевірити і зберегти духа патріотизму і вірність державі, не зламатися духом внаслідок довготривалості цього збройного конфлікту, не втратити надії на перемогу.

Друге випробування духовне – це зберегти добру віру у час загального лібералізму – псевдосвободи, коли все стає відносне і суб’єктивне, у визначенні добра і зла керує власна думка. Немає чітких норм, думок, зокрема щодо охорони життя, починаючи від народження і до смерті. Масового поширення набуває окультизм вигляді різних символів як знаків поклоніння сатані: червона нитка, цілителі, мода (вуха тварин на одязі, взутті, біжутерії, емблеми магії), східна медицина яка має у собі магічні корені.

Добру волю і свідомість християн, особливо молоді, намагається зруйнувати розпуста, пропаганда одностатевих шлюбів, так звані „марші рівності”, гендерна ідеологія, яку силою накидають людям під прикриттям свободи людини, рівноправності осіб різної статі. Насправді все це - психологічне насилля над людьми протилежних поглядів та цінностей. Якщо кожна людина є вільна, може мати свою думку, погляд на життя і ніхто цього не забороняє, для чого тоді силою пропагувати це іншим.

Науково-технічний прогрес у вигляді інформаційних технологій ставить великий знак запитання щодо сенсу життя людей 21 століття. Американські науковці стривожені, що коли більшість обов’язків будуть виконувати автомати і роботи (касири, офіціанти, контролери), то багато людей залишиться без праці і засобів прожитку. Їхнє життя втратить сенс – не буде для чого і для кого жити, народжувати і виховувати дітей.

Таким чином, набирають актуальності слова Христа: „Яка користь людині здобути світ увесь, а занапастити власну душу” (Мт 16,26). Не біймося казати „ні” фальшивим цінностям і викривленій, самолюбній моралі у вигляді псевдосвободи чи гендерної ідеології, щоб зберегти такі людські й християнські цінності, як віра і життя, Божа правда; щоб виконати слова Ісуса: „Вас ненавидітимуть усі за моє ім'я, але хто витриває до кінця, той спасеться” (Мт 10,22), та зберегти добре майбутнє для себе і своїх ближніх. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Адміністратор

Коментарі

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Авторизуйтесь

Щоб залишати коментарі, авторизуйтесь за допомогою аккаунта у соціальних мережах

Помилка
Отакої! Схоже, виникла непередбачена помилка. Будь ласка, спробуйте знову або зверніться до адміністратора